Katten trimmen

Het lijkt zo eenvoudig, vachtverzorging en katten trimmen. Maar u heeft vast al ontdekt dat het in de praktijk niet altijd zo eenvoudig is. Met wat pech heeft u tientallen euro’s aan wonderkammen uitgegeven, tips gezocht in boeken en op internet die bij uw kat niet lijken te werken, of u heeft de natuur haar gang laten gaan en dat ging ook mis. Gelukkig bent u verder gaan zoeken en op deze website en wellicht die van mijn collega’s terecht gekomen.

Het kiezen van een trimmer is een persoonlijk iets. Neem de tijd om een trimmer te vinden die bij u past. Bel gerust eerst voor informatie of vraag of u welkom bent om eerst even persoonlijk kennis te maken.

Behandeling op maat

Katten zijn net als mensen allemaal verschillend. Er is geen “standaard” behandeling die voor elke kat werkt. Zodra ik de kat op tafel heb, kan ik pas echt beoordelen wat de conditie van de vacht is. Ik overleg met u wat de beste oplossing voor uw kat en u is. Daarbij hou ik rekening met het karakter van uw kat, de leeftijd/conditie, de vacht en ook hoeveel tijd, geld en energie u er in de toekomst in wilt steken. De behandeling kan variëren van een simpel advies tot uitgebreid trimmen/vachtverzorging of zelfs een WASBEURT  als de kat dat toelaat. En hoe zit dat dan met de kosten hoor ik u denken? De tarieven staan in mijn TARIEVENLIJST, reken voor de eerste trimbeurt altijd minimaal op het tarief van een kortharige kat.

Het aanpakken van probleemzones staat voor mij op de eerste plaats. Klitten (=pijn) moeten als eerste verholpen worden. Alles wat we daarna nog netjes kunnen afwerken is mooi meegenomen! De meeste katten laten zich prima behandelen. Soms zal ik u vragen een bezoekje aan de dierenarts te brengen als ik vermoed dat er iets mis is waardoor de kat zichzelf niet meer verzorgd. Vervelend gedrag en vachtproblemen kan een medische oorzaak hebben.

GRDSE9355.JPG
Sommige katten vinden bijna alles prima!

Een roesje

Een enkele keer is er geen ontkomen aan, dan zal de kat bij de dierenarts een roesje moeten krijgen om getrimd/geschoren te kunnen worden. Dit kan ik in overleg met de dierenarts op de praktijk doen. Nadat dit gebeurt is kunnen we samen een plan van aanpak maken om te kijken of het mogelijk is om uw kat in de toekomst wel in de trimsalon te trimmen.

U kunt bij mij ook terecht voor advies over geschikt materiaal. De kammen die ik zelf gebruik, heb ik ook te koop. Een wonderkam bestaat helaas niet en uiteindelijk is de kam zo scherp als de hand van de gebruiker.

Scheren

Scheren doe ik het liefst alleen als het echt noodzakelijk is. Het kan zo zijn dat de kat vervilt is, of er kan een medische reden zijn. Deze katten hebben bijvoorbeeld last hebben van verstoppingen, of de eigenaar mankeert iets waardoor vachtverzorging tijdelijk onmogelijk is.
Onthoud wel dat een kat zijn vacht hard nodig heeft, een geschoren kat heeft geen bescherming tegen de zon, tegen struiken, of tegen zijn speelkameraadjes. Daarnaast kan ik geen garantie geven dat de vacht snel en netjes terug groeit, hierin spelen diverse factoren een rol, ik leg het u graag een keer persoonlijk uit.

Sommige katten voelen zich beter met een geschoren vacht. Vergelijk het scheren van een kat echter niet met een poedel, een geschoren kat ziet er gewoon minder mooi of zelfs verschrikkelijk uit. Dat komt omdat ze vaak erg beweeglijk zijn, dat maakt netjes en symmetrisch scheren heel moeilijk. Daarnaast hebben katten een erg dun velletje waardoor er altijd een risico op inscheren bestaat, zeker op het moment dat er sprake is van klitten of vilt.

Scheren met een roesje bij de dierenarts.

Vachtverzorging in de trimsalon of thuis trimmen?

In principe trim ik in de trimsalon, waar ik alles bij de hand heb. Uit ervaring is gebleken dat veel katten het in de trimsalon beter doen dan thuis. Thuis is ook eigen en veilig gebied en het liefst houd ik dat zo. Soms zijn er echter katten die zo panisch/ziek worden in de auto dat het geen optie is om naar mij toe te komen. Of misschien kunt u zelf door ziekte of beperking niet naar mij toe komen. In dat geval kan ik uw kat tegen een meerprijs ook bij u aan huis komen verzorgen of u doorverwijzen naar een collega die bij u aan huis kan komen.

Klik HIER voor tips voorafgaand, tijdens en na uw bezoek aan de trimsalon.