Katten trimmen

Links: (zieke) Heilige Birmaan, waar ik eigenlijk nooit iets aan doe. Rechts: Selkirk Rex, die heeft aanzienlijk meer verzorging nodig!

Allereerst een korte inleiding. Het lijkt zo eenvoudig, vachtverzorging en katten trimmen. Maar wellicht heeft u al ontdekt dat het in de praktijk niet altijd even eenvoudig is als het lijkt. Met wat pech heeft u al tientallen euro’s aan wonderkammen uitgegeven, informatie opgezocht op internet die bij uw kat niet lijkt te werken, of heeft u natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan en ging het mis. Gelukkig bent u verder gaan zoeken en op deze website en wellicht ook op die van collega trimmers terecht gekomen.

Het kiezen van een trimmer is persoonlijk, neem de tijd en stel gerust vragen of maak desnoods een afspraak voor een kop koffie en een persoonlijke kennismaking.

En de Birmaan!

De Selkirk Rex….

 Behandeling op maat

Zodra ik de kat op tafel heb, kan ik voelen en bekijken wat de conditie van de vacht is. Vachtproblemen en klitten kunnen door diverse oorzaken ontstaan. Denk aan overgewicht, ziekte, stress, weersomstandigheden, of doordat de verzorging van uw kat er om wat voor reden dan ook tijdelijk niet van gekomen is.

Katten zijn net al mensen allemaal verschillend, er is geen “standaard” behandeling die voor elke kat werkt. Katten trimmen is maatwerk! Daarom kijk ik met u samen naar uw persoonlijke situatie (karakter kat, vacht kat, uw tijd, uw energie etc.). Vanaf daar gaan we kijken wat de beste oplossing is. Dat kan variëren van alleen een simpel advies tot uitgebreid trimmen/vachtverzorging of zelfs een WASBEURT als de kat dat toestaat. Het aanpakken van de probleemzones staat voor mij op de eerste plaats, alles wat we daarna nog netjes af kunnen werken is mooi meegenomen! De meeste katten laten zich prima behandelen, in een enkel geval is het noodzakelijk om u door te verwijzen voor een roesje. Natuurlijk geef ik ook tips voor thuis mee en kunt u bij mij een geschikte kam aanschaffen. De wonderkam bestaat helaas niet en uiteindelijk is de kam zo scherp als de hand van de gebruiker.

Maar ook kortharige katten kunnen vervilten!

Deze langharige kat was flink vervilt…

Scheren doe ik het liefst alleen als het noodzakelijk is. Een kat heeft zijn vacht namelijk hard nodig, een geschoren kat heeft geen bescherming tegen de zon, tegen struiken, of tegen zijn speelkameraadjes. Daarnaast kan ik geen garantie geven dat de vacht snel en netjes terug groeit, hierin spelen diverse factoren een rol, ik leg het u graag een keer persoonlijk uit.

 

Sommige katten voelen zich beter met een geschoren vacht. Vergelijk het scheren van een kat echter niet met een poedel, een geschoren kat ziet er gewoon minder mooi uit en omdat ze vaak erg beweeglijk zijn is netjes scheren ook veel moeilijker. Daarnaast hebben katten een erg dun velletje waardoor er altijd een risico op inscheren bestaat, zeker op het moment dat er sprake is van klitten of vilt.

Deze leuke kat op leeftijd komt nog buiten en is daarom alleen geschoren waar nodig. Dat maakt het totaalplaatje minder mooi, maar het is wel beter!

Deze kat is helemaal geschoren, mijn advies is om ze daarna een poosje binnen te houden i.v.m. verbranding door zon etc.

Deze binnenkat was zo vervilt dat scheren de enige optie was.

 

 

 

 

 

 

 

Vachtverzorging in de trimsalon of thuis trimmen?

In principe trim ik in de trimsalon, waar ik alles bij de hand heb. Maar misschien is uw kat lastig in de auto of op een vreemde locatie, of heeft u geen vervoer. In dat geval kan ik uw kat tegen een meerprijs ook bij u aan huis komen verzorgen. Uw viervoetertje ophalen en weer thuisbrengen is tegen meerprijs ook een mogelijkheid.

Een roesje

Een enkele keer is er geen ontkomen aan, dan zal de kat bij de dierenarts een roesje moeten krijgen om getrimd/geschoren te kunnen worden. Dit kan ik in overleg met de dierenarts op de praktijk doen. Nadat dit gebeurt is kunnen we samen een plan van aanpak maken om te kijken of het mogelijk is om uw kat in de toekomst wel in de trimsalon te trimmen.

Scheren met een roesje bij de dierenarts.

Dezelfde poes drie maanden later

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor NUTTIGE TIPS voor het bezoek aan de trimsalon.